A marsi - Könyv

covers_314900.jpgHallottál már Andy Weirről? Pár nappal ezelőttig én sem. Aztán rábukkantam erre a gyöngyszemre, és nem bírtam letenni. Az A marsi egyedi, izgalmas, nem beszél félre, beszippant. Végig ural a " namégegyoldalt " érzés, tudom, hogy már fél órája aludnom kéne, de akkor már mindegy, majd kibírom reggel valahogy... muszáj rájönnöm, mit rejt a következő oldal!

A mű megjelenése igazi sikertörténet. Eleinte minden kiadó elutasította, így Weir nem vacakolt, feltölötte az Amazonra mindössze 99 centért, a legminimálisabb áron, majd a scifi eladási toplista legtetejéig meg sem állt 35000 letöltéssel, mindössze három hónap alatt. 2014-re hozzánk is eljutott magyar megjelenéssel, és hódít. 

Erre rábasztam - mondja Mark Watney a könyv első sorában. És valóban, teljesen felesleges lenne szebben fogalmaznia. Pedig minden egész álomszerűen kezdődött, az Ares 3 legénysége sikeresen letáborozott a Vörös bolygón, ám a tervezett kéthónapos kutatás egy szűk hét alatt megfutamodásra késztette látogatóit, hála egy hatalmas porviharnak. Mindenki sikeresen megmenekült, kivéve Watneyt. Szerintem így már érthető, mire is gondolt főhősünk naplójának elején.

images.jpg

Hiszen a történetet a Mars-lakó napi bejegyzései viszik előre. Nincs mese, túl kell élni. És Watney az asztronauták Walter Whiteja, minden egyes gondolatát és cselekedetét a túlélés ösztönzi. Ha már meg kell halnia, rajta ne múljon. Mi is kell az életben maradáshoz? Víz, étel, megfelelő atmoszféra, és remény. 

Ha valakit egészen a Marsig küldenek, akkor valamit tud. Watney egyben botanikus és mechanikus, tökéletes keverék a túléléshez. Valami elromlott? Megszereli! Éhes? Termeszt krumplit, miért is ne! A folyamatok megértéséhez lényegretörő tudományos magyarázatokat kapunk, egyáltalán nem nyers módon, így még az is megérti hogyan nyer vizet a Lakban hősünk, aki csak orrvakarászva szenvedett a kémiaórákon. Sose gondoltam volna, hogy egyszer azért fogok szurkolni, hogy valaki sikeresen tudjon burgonyát növeszteni a Marson. Hát, most így volt.

Egyértelmű, hogy a főszereplő karakterén múlik a könyv sikere, és ki merem jelenteni, nem tudok belekötni. Watney tökös, eléggé makacs, a humorával sincsen gond, nincsenek a gondolatai elnyújtva. Bejegyzései rövidek, de annál célratörőbbek, pont annyit tudunk meg mindig, hogy utána sóvárogjunk az újabb információkért. 

drew_goddard_37566.jpg

 


Megmenekülés nincs NASA és Kína nélkül, a földi történések nem sok újdonsággal rendelkeznek, de elengedhetetlenek. Talán tulságosan is " jó" mindenki, én el tudtam volna fogadni még egy kis szarkavarást a háttérben, de ez legyen a legkisebb gondom.  Végül mindenki összefog a sikeres megmentés érdekében, többé-kevésbé sikeresen, túl sok mindent nem szeretnék lelőni, olvassa el mindenki maga. 

Mint a legtöbb sikerkönyvet, A marsit se kerülhette el a megfilmesítés szele. Nem más, minde Ridley Scott viszi majd vászonra a történetet Matt Damon és Jessica Chastain főszereplésével. Nem mondanám, hogy egy rizikós vállalkozás, ezt csak elrontani lehet. Minden adott a sikerhez, ettől függetlenül remélem, hogy nem képi orgiára fog épülni az egész, és hű marad Wier írásához a film. A NASA jeleneteit nem máshol, mint nálunk forgatták Pesten a Bálnában, úgyhogy lesz egy kis magyar vonatkozása is, éljen! 

9/10

Címkék: könyv